Opholdsrum i VIBO-boligafdeling

Nye opholdsrum for store og små.

Bygherre: VIBO Afd. 819
Lokation: Amager, København.
PKP’s rolle: Totalrådgiver
Entreprenør: Anlæg: Grønne Leverum aps 

Status: Færdigetableret og i drift (2024)

I moderne boligforeninger spiller fællesområder og legepladser en central rolle i at styrke fællesskabet og forbedre livskvaliteten for beboerne. Velplanlagte gårdrumsprojekter, kan skabe den fysiske ramme for samvær, men kan også bidrage til at skabe en mere inkluderende og sammenhængende beboergruppe ved at skabe uformelle mødesteder hvor naboer kan mødes i dagligdagen.


Opholdsrum i boligforeninger fungerer som sociale samlingspunkter, hvor beboerne kan mødes og interagere på tværs af alder, kultur og interesser. Udformningen af dette opholdsrum tilbyder plads til arrangementer, fælles spisning og uformelle daglige møder mellem naboer. Dette er med til at fremme en følelse af tilhørsforhold og tryghed i området. Når beboerne har mulighed for at bruge fællesområder til at knytte sociale bånd, bliver det lettere at opbygge et stærkt lokalt fællesskab.


Legepladsen er afgørende for børns fysiske, sociale og mentale udvikling. Ved at skabe spændende og sikre legepladser i boligforeningen, kan vi sikre, at børnene har et sted, hvor de kan udforske, lære og udvikle sig igennem leg. Et af fokuspunkterne var at styrke den kinetiske sans hos børene. Legepladserne fungerer også som et mødepunkt for familier, hvor de kan udveksle erfaringer og støtte hinanden. Gode legepladser er dermed ikke kun til gavn for børnene, men styrker også fællesskabet blandt forældre.

Previous slide
Next slide

Lokal inddragelse:
Hos VIBO afd. 819 var der en meget engageret bestyrelse der længe havde ønsket at få fornyet deres gårdrum. Ved at inddrage bestyrelse og beboerne i planlægningen og udformningen af opholdsrum og legeplads, fik vi kortlagt prioriteterne. Arbejdsgruppen fulgte projektet tæt og bidrog undervejs med deres lokale viden og gode idéer.
Hos PKP foretrækker vi altid at have en arbejdsgruppe med på siden linjen, på den måde sikre vi at projektet bliver tilpasset beboernes unikke behov og ønsker.

 

Robuste materialer:

I dette projekt har vi haft ekstra fokus på at vælge robuste materialer. som er afgørende for at sikre langvarig holdbarhed og minimere vedligeholdelsesomkostninger. Ved at bruge materialer som, cortenstål og egetræ har vi skabt et opholdsrum med tilhørende legeplads, der kan modstå daglig slitage og skiftende vejrforhold mange år frem.

Previous slide
Next slide

Mere vildt:
I forbindelse med projektet skulle der nedlægges fire æbletræer. Grene og stammer blev omdannet til en kvasbunke i hjørnet af gårdrummet. For nogle virker kvasbunker som rod der skal fjernes, men de er faktisk værdifulde for naturen. De skaber plads til liv og er gode levesteder for mange insekter, svampe, fugle og smådyr som sommerfugle, mariehøns og vilde bier. En stor kvasbunke er også bedre end de små insekthoteller, fordi den har flere gemmesteder for dyrene. Desuden er kvasbunker et oplagt vinterhi for pindsvin.

Der blev også plads til at omdanne to små ”døde” græsområder til små vilde enge med en blanding af hjemmehørende arter.

Previous slide
Next slide